Tepung Roti

tepung roti,high protien flour

Tepung paling sesuai untuk buat roti ialah tepung roti (label macam kat paket dalam foto)..atau lebih dikenali sebagai tepung berprotien tinggi (high protien flour). Kalau nak guna tepung naik sendiri, tak pasti macam mana hasilnya..hihihi!!!.. Untuk pengetahuan, sebelum ni pernah jugak Sue Bee guna top flour, gantian kepada tepung roti..hasilnya jugak agak bagus gitu.  Top flour biasa digunakan dalam pembuatan kek lapis.  Tekstur roti yang terhasil dari top flour memang elok.. Tapi sebaiknya gunakan jenis tepung yang ada dalam resepi asal yerr.. Kalo tukar-tukar jenis tepung dalam resepi roti kan nanti tak menjadi, lainlah jika anda memang nak bereksperimen ala-ala saintis..Sekian .

tepung hongkong
Hong Kong Flour digunakan dalam pembuatan kek lapis Sarawak

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih