Umai obor-obor


umai,jelly fish,umai obor-obor,salad ikan
gaul rata sambalnya, ya..
Makanan tradisional kaum Melanau Sarawak yang cukup popular ni dipanggil umai obor-obor atau umai jellyfish. Cara penyediaan sama juga seperti buat umai ikan tenggiri batang.  Obor-obor sebaiknya di rendam, bilas banyak kali bagi membuang rasa air garamnya dan pasir(mungkin ada kot?). Resepi umai yang pernah Sue Bee buat, klik sini. Hanya gantikan bahan utama iaitu ikan kepada obor-obor, okey.. jangan gabungkan dua bahan ni dalam satu mangkuk, nanti dorang gaduh..
potong nipis obor-obor tadi dan toskan
obor-obor,jellyfish,umai,salad ikan
macam ni la rupa obor-obor yang belum di potong
Kesedapan umai ni terletak pada sambalnya..gabungan mantop rasa pedas, masam, masinnya memang membuka selera lebih lagi jika digandingkan dengan nasi panas..

1 ulasan:

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih