Kek Span Koko



sponge cake,choco sponge cake

100gm gula kastor
10gm ovalette
4 biji telur gred A
120gm tepung kek
1 sudu teh serbuk penaik
40gm air
60gm minyak panas
2 sudu makan serbuk koko van houten (serbuk koko brand lain pon boleh)
*Panaskan oven 140°C sebelum membuat adunan kek, loyang  dilapik dan griskan.

1.Ayak tepung, serbuk penaik dan serbuk koko.
2.Dalam bekas yang sama, masukkan gula, ovalette dan telur.
3.Putar dengan kelajuan rendah sehingga sebati.  Tukar pada kelajuan tinggi dan pukul adunan selama 5 minit.
4.Masukkan air dan teruskan putar selama 5 minit lagi.
5.Perlahankan kelajuan, masukkan minyak dan pukul sebentar hingga adunan sebati. Jangan pukul terlalu lama untuk proses ini.. (langkah no 5)
6.Tuang ke dalam loyang dan bakar adunan hingga masak.
7.Keluarkan dari kek dari loyang dan sejukkan atas redai kek.

kek span koko
guna loyang 6x6inci

kek span,sponge cake,choco sponge cake

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih