Elak meja dihinggapi lalat

Salam sejahtera semua..Entry ringkas hujung minggu ni Sue Bee nak share petua atau tips mudah untuk mengelakkan meja makan dihinggapi lalat.  Pantang daku kalo nampak even  seekor lalat hinggap kat atas meja makan. Menci tauuuu!!.. Meja makan yang tak bersih, sisa makanan berminyak atau tinggalan purba jus atas permukaan meja mengundang Cik LALA t datang.  Bahaya untuk kesihatan lebih lagi kalau Cik LALAt ni hinggap kat makanan.
serangga tak cute langsung
Tips mudah untuk mengelakkan meja makan kita dihinggapi lalat, kena pastikan tiada sisa makanan dan bebas minyak.  Tidak cukup dengan itu, anda boleh sembur dan lapkan permukaan meja dengan campuran cuka dan air paip.  Sukatan cuka yang diperlukan lebih kurang 1 per 10 dari sukatan air botol penyembur yang akan digunakan nanti.
petua halau lalat
 Cuka dimasukkan ke dalam botol penyembur dan campurkan air secukupnya.  Kemudian boleh la disembur ke atas meja makan dan hasilnya, Cik LALAt tidak berani hinggap atas meja makan anda. Selamat mencuba!!..

12 ulasan:

  1. hi sue bee….ros hingap kat sini xpe ye. hehe, btw mmg betul i pun really hate lalat especially time nak makan @ bila kita masak. tq for the tips but i selalu beli dettol spray je senang. pasni blh try ur tips

    BalasPadam
    Balasan
    1. hello Ros,..salam kenal.sblm ni SB guna dettol tapi sikit takda kesan pada cik lalat.bila sembur dan lap guna air cuka,mmg berkesan

      Padam
  2. ohh.. boleh lah cuba nti sueee.. mmg nda suka lalat.. geli jak bila hinggap dlm mknan.. tq petua nya

    BalasPadam
    Balasan
    1. sapa suka nangga lalat..hihi..coba ktk tips iya..

      Padam
  3. Berguna tips ni! Thanks, SueBee

    BalasPadam
  4. mmg geram laa kalau lalat masok dlm rumah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. geram sampai rasa nak penyek2 cik lalat tu,kan..

      Padam
  5. x bahaya ke cuka tu...mana tau ada makanan yang terjatuh dan termasuk mulut..x pasal jer karang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak da sampai gitu sekali jadinya..lain ler kalo cuka tu jadi makanan rutin, mahu tidaknya jadi karang..hehee..Cuka untuk lap meja tu cairkan la guna air paip :)

      Padam
  6. Balasan
    1. Cuka harus ditambah dgn air, ya..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih