DIY Piping Bag

Salam sejahtera, semoga sihat dan ceria selalu.  Ni Sue Bee nak share cara mudah buat piping bag menggunakan plastik.  Selalu beli kat pasar, lepas ni tak payah lagi.  Untuk DIY piping bag ni, anda perlukan mesin sealer dan beg plastik (transparent).  Saiz plastik tak perlu besar sangat.  Mesin sealer yang Sue Bee guna pon jenis yang murah saja.  Jum kita tengok apa yang patut..Sue Bee ada masalah nak terangkan satu-satu kalau takda foto..hehee..So jangan marah yer kalo page kita loading lembab sikit hari ni..
mesin sealer
mesin sealer RM 38 saja, yang harga beratus tak mampu nak beli..
beg plastik transparent, saiz kecil saja.
putar pemasa ke 2 saat, sesuai untuk plastik nipis
letak plastik menyerong,membentuk separuh segitiga
bila dah tekan sealer tu ikut masa, keluarkan dan jadilah macam ni
potong ikut garisan bahagian luar ,okey
contoh DIY piping bag yang Sue Bee guna sebelum ni
Mudah,kan.hujung diy piping bag ni boleh lah dipotong ikut saiz yang dikehendaki...lepas ni tak payah cari piping bag kat pasar.  Lagi satu, nak pakai buang atau kitar semula pon boleh asalkan dicuci bersih selepas digunakan.  Selamat mencuba!!

24 ulasan:

  1. wahhhhh kreatif nya SB tok....mahal bah mun mok beli piping beg rah pasar...skali pakey gik ya..bgus juak mun dpt polah drik mpun..tp kmk salu pakey ziplock beg jk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. polah apa nok patut,jimat kos..hehe..sigik mun nak carik piping bag di supermarket,nang sik tetemu..iboh jak lah.kedey bakeri pon sik byk di area kita tok

      Padam
  2. wahh...bagus ni Sue.. lepas ni tak perlu susah2 mo beli piping bag lagi..kreatif & jimat bah..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. selagi daku dapat berjimat, atie..

      Padam
  3. Balasan
    1. haruslah dipraktik kan selalu..hihii!!..

      Padam
  4. Rumah kakak tak ada sealer machine SB
    Kalau ada memang jimat juga.. good idealah SB ni:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq,kak Zakie..Sb guna apa saja yg ada kat rumah,janji jimat

      Padam
  5. wah..kreatif betol..nak jugak wat camni nanti..hehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi MB..hasil perahan otak berkarat SB yg boleh diguna pakai..hehee..

      Padam
  6. kat rumah adasealer..
    nak buat jgk la nanti

    BalasPadam
    Balasan
    1. tahniah PB..pasni boleh la try DIY ni nnt,ya..

      Padam
  7. Kreatif jugak Sue Bee ni... akak kena keluar duit lagi beli piping beg ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. dulunya SB pon beli piping bag kat kedai supply bakeri ingre. Ni langkah nak berjimat,CH..hehee.. :)

      Padam
  8. baru zam tahu teknik ni~ menarik! zam pnh cuba plastik yg sama buat tapi tak cun sgt ... rupanya pakai sealer ni ae

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sealer tu ada terjual kat 100% store,ZA..

      Padam
  9. Hi sue... Sy suka blog awak... Sooo interesting!! Follow awak sudah... =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq JL..kayo2 dalam blog lok..nangga apa nak patut..

      Padam
  10. Tips baik ni, Sue Bee. Tak perlu nak beli piping bag lagi. Kebetulan memang dah ada sealer tu di rumah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang paip aising lepas ni..tak perlu beli..

      Padam
  11. nak buat camne ....alat tu pun okje tak de...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pe OKje..kasi klu sikit kat hubby, kompom dia belikan nanti :)

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih