Ikan Lumek

Salam sejahtera..Hari ni hari Rabu..cuaca hari ini mendung..dah jadi cam kanak-kanak Tahun Satu pulak dah..hehehee..Apa pun, hari Rabu yang mandom ni, Sue Bee nak hidangkan ikan lumek goreng.  Biasanya jumpa resepi, bebalik sup ikan lumek memanjang..Bowing tau..Ikan lumek ni sedap jugak kalau di goreng garing-garing.
Untuk menghasilkan gorengan lumek yang betul-betul garing, anda kena buang kepala dan perutnya dulu.  Selepas itu, ikan lumek ni tadi wajib di tos kering-kering..kalau nak lap guna tisu dapur pun boleh untuk mempercepatkan proses pengeringan.  Ikan lumek yang dah di tos kering, dicampurkan dengan 3-4 sudu makan tepung gandum, sedikit garam dan pak ajino serta secubit serbuk kunyit.  Lepas tu boleh lah digoreng dalam minyak yang cukup panas.  Pastikan minyak untuk menggoreng tu banyak yerr..
Ikan lumek yang dah digoreng garing-garing boleh dimakan bersama tulangnya sekali..(kalau rasa was-was, jangan dicuba, okey) Tapi setakat ni belum penah lah dengar kes orang tercekik tulang ikan lumek pasal tulangnya LEMBIK..sedap sekali kalo dicicah sambal cili dan kicap.


18 ulasan:

  1. nyumm... terus terasa mo makan ikan lumek ni Sue...sedapp bah nampak..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lunch time dah tok atie..jum kluar makan kita

      Padam
  2. ikan lumek? SB ni baru first time tau, rasanya macam mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. isi ikan lumek segar manis2 gitu..SB tak ingat nak amik foto muka lumek ni sebelum di bedah

      Padam
  3. nang sungguh banyak tulang dalam ikan lumek SB. kmk sik reti makan ikan ya. tapi blom penah try nok versi goreng garing pun.macam sedappppp..cicah ngn cili campur limau nipis...hmmm dap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. mun dah di goreng, sik merasa kitak makan tulangnya iya sbb dah goreng garing..dappp!!nyaaa!!..

      Padam
  4. kalau goreng garing.. tulangnya pon garing ..agaknya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tips mudah, pilih yang bersaiz kecil pastu potong dua badannya..setakat ni tak penah dengar lagi org tercekik tulang lumek yang lembut ni..

      Padam
  5. Baru pertama kali akak dengar Ikan Lumek ni Sue Bee... sedapnya digoreng garing tu ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. selalu orang masak sup serai dan bawang putih..lagi susah nak makan sbb kena asing tulang n isi. kalau digoreng, dengan tulangnya sekali boleh ngappp..

      Padam
  6. 1st time tahu ni, yg goreng garing tu nampak menarik taww

    BalasPadam
    Balasan
    1. menarik dan sedap, Imie..cuma masa yang diambil untuk menggoreng garing ni agak lama dan guna api kuat sikit

      Padam
  7. Balasan
    1. ahaa..tau tak pa, anum..kita google kan "bombay duck"..kluar la rupa si lumek ni..

      Padam
  8. Balasan
    1. Hi, PB..ni nama ikan :) ..first time dengar ke?..

      Padam
  9. Macamanalah bentuk ikan lumek yg belum ditepungkan tu SB hehe... mesti sedapkan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. yang belum ditepungkan tu..lembik semacam..mmg sedap sbb goreng garing2.

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih