Cake Pops

Salam sejahtera blogger sekalian alam.  Hari tu tengok seorang teman FB Sue Bee share video omputeh buat cake pops. Nampak sungguh menarik, menawan kalbu dan langkah demi langkah buat cake pops ni memang betul-betul senang.  Rupanya dah lama gak trend cake pops ni,kann.. Makcik sorang je yang baru tahu kewujudannya..kihkihkih!!..sila ketawa ramai-ramai!!..
cake pops ball
Okey yang tu dah siap packing, seal rapat-rapat..memang lawa kalo buat door gift,tau.. Untuk memulakan projek cake pops Sue Bee yang pertama, langkah-langkah awal ialah mengorek peti sejuk..cari lebihan kek untuk dijadikan korban bahan utama.  Terjumpa dengan lebihan butter cake, sikit je lagi tinggal, kurang dari separuh tapi boleh lah digunakan.
Memula kena ramas halus kek butter ..cam kat foto atas tu dan jangan tinggal ada yang masih berketul-ketul,okey..

Resepi mudah buat cake pops..tak perlu krimwell bagai..kalo nak ikut resepi omputeh, cerewet lahhh.  Sue Bee taruk  jem oren pon menjadi jugak.  Yang penting, kena cuba dulu.
Gaul guna tangan hingga sebati. Sukatan jem oren tu, kena kawal sikit..masuk sikit pastu gaul, kalau masih kering, masukkan lagi sikit dan gaul hingga jadi cam doh kat atas..senang kepal dengan tangan.
Kepal bulat-bulat..lebih kurang dalam 16-20gm sebiji, pastu cucuk dengan kayu satay yang panjangnya lebih kurang 2 inci.  Lepas tu tutup bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk.. Kalau busy sangat dengan kerja lenlain, benda ni simpan dalam peti sejuk semalaman atau seharian pon tak pa..aiman tak kisah (tetiba..).  Takkan rosak punya janji mestilah ditutup ketat.
Salut cake pops dengan coklat masakan cair yang dicampur dengan sedikit shortening.  Boleh la tabur apa-apa yang patut (jangan tabur janji sesuka hati, ya)..Dah salut, dirikan cake pops tu kat tempat yang sesuai.  Boleh guna cara Sue Bee ni, kejap je tunggu coklatnya sejuk dan mengeras..menda putih tu penahan saja,ok.. Bila tengok dalam youtube si yoyomax..dia guna bekas khas berlubang kecik-kecik untuk mendirikan rumahtangga cake pops ni.  Tapi Sue Bee bantai guna apa yang ada kat dapur tu, nak oii..
Bila coklat tu dah kering dan mengeras, boleh la di packing cantik-cantik..lagi sayang nak makan ni..pasal cute sangat!!.. Selamat mencuba..



24 ulasan:

  1. rajinnya sue bee buat cake pop. btw better late then never kan. heheh ros pun xpernah buat lg tapi donut pop kita dah buat. ala2 sama la rupanya. kik3x

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Ros..haruslah dicuba kesemua resepi yang ada kat youtube tu..hihihi..donut pop pon sodap..hari tu ada akak blogger sorang tu buat donut pop guna 'mesin' khas lagi

      Padam
  2. Balasan
    1. hi anum..anak2 SB suka makan..daappp katanya..

      Padam
  3. oh guna kek yg dah siap buh jem je ek.
    boleh lah beli kek kat kedai..haha..
    tp kemas je sue bulat2

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi PB..kek coklat biasa-biasa pn boleh..ya kann kalo tak cukup masa nak baking kek butter tu, kita beli saja kat kedai..tapi jgn korban kan kek lapis udah ye..

      Padam
    2. tp masalahnya..kek beli tak sempat nak proses dah habis..ha..ha..

      Padam
    3. kwang3x..itu SB tak leh nak cakap dah..heheee!!..lawak PB hari ni

      Padam
  4. teringat game candy crush...ha ha ha...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hadoi FW...hahaa!!..baru je nak taip tambah kat entry ni..

      Padam
  5. Senang nya sue bee.. boleh cubani buat doof gift..

    BalasPadam
    Balasan
    1. kann..cuba buat sikit dalam 20 ketul gitu..memula SB tgk cam susah cam sukar tapi sebenarnya tidak..salutan luar tu guna melted cooking chocolate pon sudah mencukupi..

      Padam
  6. SB... nak tanya sikit... apa fungsi shortening dicampur dalam coklat tu ye? Thx...

    BalasPadam
    Balasan
    1. fungsi shortening tu agar cooking choco tu tak mudah mencair lepas disalut kat cake pops..lagi satu ia memudahkan kerja dipping cake pops tu ke dalam melted cooking choco. Biasanya kan kalo tak dicampur shortening, salutan nya mcm berpeluh-peluh gitu (nampak basah)..walaupun dah kering

      Padam
  7. comeinya...sayang ni nak makan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat doorgift okey gak kan MA..

      Padam
  8. Wow mudah jer rupanya nk buat mende ni yer... kalau beli or order online mahal ni.. hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak tau la brapa rega kalo online ni Jaa..nnt SB googlekan..

      Padam
  9. cute...budak2 mak budak mesti suka ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. of course MRC..hihi..SB pong suka lak tengok menda comel2 camni

      Padam
  10. mmg senang kan SB, saya rajin juga buat sebelum ni utk anak-anak, bila diorang dah bosan tak buat dah..tapi kalau ada lebihan kek,sy akan buat juga ni entrynya dah lama dah jemput baca juga http://twenty2december.blogspot.com/2012/11/buat-cake-pops-untuk-gembirakan-anak.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Begitu jugak la dgn anak2 SB..dah selalu sgt mkn,muak dorang..kna cari resepi lain lepas tu..

      Padam
  11. anak-anak mesti suka kalau buat macam ni...leh buat goodies masa birthday anak-anak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg sesuai la untuk buat goodies ni DP..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih