Golden Butter Cake


buttercake
Mood nak membaking kembali bersiaran..Ni haa hasil mood rajin nak buat kek butter.  Sangat sedap dan bahan-bahan nya simple saja. Lembut gebuss tak yah nak ceta..tengok saja foto tu pon dah tau kesedapannya.  Pastikan anda guna butter tulen..dan bukan majerin planta..ni untuk mengekalkan keharuman kek itu sendiri.
Daku guna loyang 10inci
Sebelum ni penah gak Sue Bee buat buttercake tapi hasilnya tak berapa nak dibanggakan sangat..segan daku nak share dalam blog, tau..dengan bau hanyir telur berserta rupa bentuk bulan penuh mengambang dan mengembang lagi..hisshhh!!.. Nasib baik jumpa jugak resepi golden buttercake dari MY BAKING WORKSHOP. Thanks to Evelyn G..Awak memang pakar buat kek, tu sebab Sue Bee cedok resepi dari dapur awak. 
baru keluar dari oven
Resepi asalnya, CEDOK SINI ..cuma sukatan gulanya Sue Bee kurangkan kepada 180gm..maneehhh nak oii..jaga diet gula jugak yerrr...hahaa!!
tak sempat sejuk sepenuhnya..bersemangat nak try sepotong
Anda sekalian..jangan tak cuba try guna resepi dari sumber ni..memang berbaloi-baloi puas hati.  Sedap dan kalau tak da loyang 10 inci, guna 9 inci..kalau tak da gak..guna  2 loyang 6 inci..haa!!dapat 2 bijik golden butter cake yang sedap!!

14 ulasan:

  1. aaaaa...anginnnnnn terbangkanlah semangat molah kek SB kepadaku ini....lamak dah sik kmk sik molah kek SB...tapi bes o blog reference ktk ya...syuk ngga barang makan polah nya...kmk dah follow trus hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. angin rajin kelak terbang agak rah kita..jaga jak kitak sia..hahaa!!

      Padam
  2. Balasan
    1. memang sedap,..untuk minum petang

      Padam
  3. ok sedap sedap sedap, tengok pun tau sedap... ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. simple dan tersangat la sedap FW..tak leh nak cakap apa sudaaa..haha

      Padam
  4. Nak kek butter SB sebijik! Kegebuannya sangat menggoda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. okey..amik yang dlm foto tu saja..resepi nak salin silakan..kredit kat owner yang mmg pakar buat kek

      Padam
  5. Sedap ya SB!.. kmk mok try.hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nyaman iboh nak dipadah gik, Jenny..ada sumber resepi di sia

      Padam
  6. Sedap kek ni...nampak lembut jer..cair dalam mulut gitew hehee

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg sdapp..pekena lagi secawan kopi..

      Padam
  7. Putih gebunya kek Sue Bee..geram saya nengok ni.. makin bertambah la berat badan saya kalau hari2 buat kek cenggini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. kek kalo gebusss mmg sedap..tambahan lagi bau butter ori tu..tak sedap berpotong-potong dah Sue Bee telan, tau..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih