Kek Lumut



Salam sejahtera dan ceriakan hari mu dengan Kek Lumut..ooyeeahhh!..Biasanya kalau kek klasik macam Kek Lumut ni, orang dulu-dulu guna sukatan cawan/gelas sebab masa tu penimbang skala kecil tak da jual.  Jadi pada anda yang tak biasa guna sukatan cawan-cawan tu..boleh rujuk resepi kek lumut ni. Sukatan ni bahan-bahan ni dalam gram (gm).  Kek Lumut ni Sue Bee tak bedah,okey sebab ni tempahan untuk teman Sue Bee.. (lagiiii)..murah rezeki bulan ni walaupun Cik Nuffy tak kasi CPUV kat Sue Bee..heheee!! Majuk la ni..
kek raya,kek lapis sarawak

450gm mentega
10 biji telur Gred A
180gm gula kastor
120gm nestum original (dikisar halus)
135gm serbuk almond
130gm horlicks
130gm tepung kek
2 sudu makan esen vanilla
275gm susu pekat manis

1.       Pukul mentega bersama gula kastor hingga putih berkrim.
2.       Masukkan telur satu persatu sambil terus dipukul pada kelajuan rendah.
3.       Masukkan esen vanilla dan susu pekat manis dan pukul sebentar.
4.       Masukkan tepung kek dan horlicks, gaul sebati diikuti dengan nestum dan serbuk almond.
5.       Gaul rata ,  masukkan pes pandan  dan pastikan adunan tidak berketul.
6.       Tuang ke dalam loyang 8 inci yang telah di lapik dengan baking paper dan kukus selama 4 jam.

22 ulasan:

  1. bie kena ambil gambar sblm pack..
    tak jelas nampak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya kannn ..nampak kaler hijau saja.lenkali SB amik foto kek atas redai tu

      Padam
  2. Ada aje idea SB nak buat kek ye
    Kakak teruja juga sebenarnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq kak.ni teman SB yang tempah..

      Padam
  3. Dah pernah buat tapi manis sangat la Sue Bee kek Lumut ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi DP..sukatan gula boleh kurangkan.. :-)

      Padam
    2. Yer la, dah ada gula + susu pekat + horlicks = manis sangat.

      Padam
    3. hehee..kalau dikurangkan sangat gulanya nanti, kek tak tahan lama.. (mengikut pengalaman sendiri SB).

      Padam
  4. ada org brtanya sblm ni pasal kek lumut ni..mcm ni rupanya yer...nnti boleh la nak try buat..thnx yer SB sharing rsepi=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ur welcome Ida..haruslah dicuba resepinya nanti :)

      Padam
  5. Assalamualaikum kak, wahh sedapnya. nak rasa sikit. heheee singgah sambil menabung sini ~~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam..tq.. amik yang ada je ya..SB bllum dpt lagi follow blog2 yang ada..maaf ya dik..nanti SB cuba lagi..blogspot ada problem.

      Padam
  6. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......kmk suka mkn kek lumut..tapi sik pandey molah..sobsobsob...

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheee...ktk campur jak bhn yang ada..dah iya kukus sampey masak..jadik lahnya iya kek lumut..

      Padam
  7. aritu saya ke kuching, ada beli kek ni..sodap lar..nak buat ni tengah agak malas..mood bertani je..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tak pa tu Imie..esok2 bila angin rajin datang, buat lah sebijik,ya..

      Padam
  8. Hi SB, dah lama tak buat kek lumut ni...sedap kan..Harum semerbak time kukus tu...ngan horlick bagai.Tp versi saya buat dulu tadak almond powder..yg ni mesti lagi mantap rasanya

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg betul tu PG..time kukus tu semerbak berkrim bau kek tu mmg kuat tambah lagi dgn pes pandan..serbul almond tu bagi rasa lemak lagi

      Padam
  9. mesti sedap....boleh suruh mak buat..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg sedap..haruslah dicuba resepinya :-)

      Padam
  10. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi SB...

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh try buat sebijik, ya Jaa..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih