Kuih Baulu Pandan

kuih klasik
yummy!!..baulu pandan yang sedap
Salam sejahtera..tu dia demam baulu datang menyerang seluruh badan..huehuehue!!..lagi baulu tapi kali ni versi pandan.  Ikut resepi original dari cik akak ni, memang maneehhhh sebab sukatan gula memang banyak.
Tengok bahan-bahan asas mudah untuk buat kuih baulu pandan ni..Sukatan gula tu Sue Bee kurangkan agar manisnya nanti tak le terdiabetes nanti..

5 biji telur Gred A
170gm gula kastor
200gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh pes pandan koepeoe-koepoe (brand lain pon boleh guna gak)
3 sudu makan minyak jagung / minyak masak

1. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan ketepikan.
2. Pukul telur hingga kembang dan masukkan gula kastor. Pukul lagi menggunakan kelajuan tinggi selama 10 minit.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil terus dipukul menggunakan kelajuan rendah.
4. Masukkan esen vanila dan minyak masak, gaul sebati dan masukkan lagi pes pandan.  Gaul hingga rata.
5. Sediakan bekas cup cakes dan tuang separuh adunan. Bakar pada suhu 140C selama 15 minit.. atau bergantung pada ketuhar masing-masing.

Entry demam kuih baulu.. lagi demam kuih baulu ..

17 ulasan:

  1. Dulu org pukul telur sampai naik buat bahulu.. susah.
    skrg buh penaik jr

    BalasPadam
    Balasan
    1. yup..tapi bila ada elektrik mixer, lagi mudah kerjanya,kan..

      Padam
  2. Balasan
    1. hi FW..SB pon suka tengok,elok je naiknya tu..penat hand mixer minggu ni kerja berat

      Padam
  3. Wah ni betul2 demam kuih bahulu ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu pasal la MK..tinggal sikit je lagi, anak2 dah request buat yang baru lagi..

      Padam
  4. Yg kakak suka sebab SB guna paper cup tu yg nampak cantik dan menarik. Macam yg semalam juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu Kak Zakie..entry sebelum ni baulu kosong saja..kali ni ada perasa dah

      Padam
  5. urmm ni dah ..terbayang dah kek pandan wangi..lama tak baking ni..rajin SB..

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq IF..masa cuti sekolah ni lagi byk masa boleh duduk kat dapur..hari2 biasa kita jadi supir keluar masuk kereta kejanya..hahaa!!

      Padam
  6. yumm2..blm pernah gk rasa bahulu pandan..hee..sll mkn jenis biasa jak...

    BalasPadam
    Balasan
    1. aok eh..biasa tetemu nok plain jak dijual,kan..boleh ktk coba molah,pakey bekas cupcakes jak..acuan tembaga sik perlu gik..

      Padam
  7. Alamak SB, dah baulu pandan pulak! Mesti semerbak harum dapur SB :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha..tau tak pa..mmg harum satu rumah :-)

      Padam
  8. Bahulu pandan ni mesti macam muffin....harum semerbak bau pandannya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu kira cam muffin versi Malaysia pulak,kan DP :)

      Padam
  9. Salam... nak amik resepi baulu ni... terima kasih yerr.. :)

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih