Kuih Baulu


"Ucapan takziah kepada semua keluarga mangsa dan krew anak kapal #MH370. Kesedihan yang tak mungkin dapat digambarkan dengan kata-kata, hanya doa mengiringi pemergian mereka. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Semoga tabah.."
Salam sejahtera..melayan lagi tekak rasa nak makan kuih baulu yang sedap.  Kali ketiga buat kuih baulu dalam tempoh tak sampai seminggu..demam baulu ka apa?..hehehee..Untuk proses membakar kuih baulu ni, Sue Bee tak gunakan acuan tart telur yang glamour tu, sebaliknya Sue Bee guna bekas cupcakes saja..comel lagi dan tak perlu di panaskan terlebih dahulu.  Tuang separuh adunan pastu bakar, mudah saja kan.  Resepi kuih baulu ni Sue Bee belum ubah apa-apa lagi, masih yang original.  Ada angin R datang, Sue Bee nak buat kuih baulu pandan pulak..Sekian..
kuih baulu sedap tuk minum petang-petang

28 ulasan:

  1. Balasan
    1. Good morning anum..jum breakfast

      Padam
  2. makan baulu dengan kopi o.. sedap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahaaa..tau takpa Ros..mmg sedap tu!!

      Padam
  3. Sedapnya... memang rajin betul Sue Bee ni... kalau akak beli kat kedai jer hehehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Good morning CH..SB suka buat resepi simple2 saja..esok2 bila muak,kita cari resepi lain pulak..

      Padam
  4. Kakak tak pernah buat guna paper cup macam ini. Tengok SB buat guna paper cup cantiklah pulak.. Biasa kakak guna bekas tembaga tu.. lain kali nak cuba cara SB inilah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq kak..SB terkurang utensil kat dapur tu..hehe..bekas tembaga takdo..guna bekas cupcakes saja pon okey

      Padam
  5. bahulu yang dah dimodenkan eh SB...orang dulu2 kalau buat bahulu macam seksa je kan..bancuh dalam tempayan..bakar guna sabut...hehehe...SA tgok sekarang dah lagi senang ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo dulu2 mcm mana dorang pukul telur hingga kembang sbb takda letrik mixer masa tu?..time bakar guna sabut tu, SB sempat jugak tengok mak buat..tapi kuih klasik ni betul2 sedap lah AS..

      Padam
  6. sedapnya bee bahulu..selalu beli kat tesco..tapi bila sejuk keras mcm batu..skkali pandang mcm muffin pun ada :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. SY,kalo sejuk tu dpt dipanaskan guna oven sekejap dalam seminit dua guna api atas bawah :-)

      Padam
  7. Best ni makan sambil minum teh di waktu petang...😋😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu MK..ngeteh secawan dua tak sedar bebijik dah ku telan..

      Padam
  8. Sekali tengok macam cupcakes...cantik kejadian baulu tu..tajinnya SB

    BalasPadam
    Balasan
    1. baulu menyamar jadik cupcakes, PG..tapi memang sedap dan mudah kalo guna bekas kertas camni..takperlu panaskan acuan :)

      Padam
  9. Makan Cicah Air panas sedap ni Sue Bee..tapi saya tak rajin membuatnya. Beli yang dah siap je.

    BalasPadam
    Balasan
    1. elo DP..good morning. SB tengah dilanda angin R seluruh badan ni..hihi

      Padam
    2. bagus la tu....cantik jer Sue Bee buat macam cupcakes pulak bahulu ni.

      Padam
    3. SB takda acuan tembaga, DP..so guna saja apa yg ada kat lam kabinet dapur.. :)

      Padam
  10. Bunda tak pernah buat sendiri tapi pernah tengok orang buat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam Bunda ..boleh try buat lepas ni,kan. Kuih klasik yang sangat sedap gitu

      Padam
  11. Balasan
    1. hahaa,tau tak pa Cho..mai la join sekali

      Padam
  12. kuih bahulu selalu mkn yg beli.tak pernah cuba buat sendiri lg..menarik gak ni buat dlm bekas cupcake..sng bakar tak perlu acuan

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya kan..kalo guna acuan kena panaskan dulu, sapu minyak lagi..banyak kerja tu..

      Padam
  13. Peberet atie ni Sue kuih baulu... makan cecah teh o... mmg sukaa...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. sedap buat minum petang,kan Atie..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih