Puding Roti Kopi

pencuci mulut mudah
sedap digandingkan bersama aiskrim coklat..yummy!!
Salam sejahtera..Ni nak kongsi resepi mudah puding roti berperisa kopi.  Selalunya puding roti ni kita letak esen vanila.  Sue Bee nakkan kelainan sikit rasa dalam puding roti ni so kita tukar esen vanila tu kepada pes kopi. Untuk resepi puding roti kopi ni, Sue Bee tak letak kismis..sebab ianya tak sepadan dengan rasa kopi. Mudah saja kan. Untuk bahan buat puding roti ni..jum layan..

5-6 keping roti
1 tin susu cair (takda susu segar dalam kabinet dapur)..
3 sudu makan gula kastor
1 biji telur
1 sudu makan mentega/majerin - dicairkan
1 sudu teh pes kopi

1. Satukan gula kastor, mentega cair,telur, susu dan pes kopi. Pukul hingga sebati dan ketepikan.
2. Atur roti dalam bekas tahan panas, tuangkan campuran susu tadi, tekan sebentar hingga menyerap ke dalam roti.
3. Bakar pada suhu 140C selama 25-30 minit, bergantung pada ketuhar masing-masing.
hidangan pencuci mulut mudah disediakan

20 ulasan:

  1. Balasan
    1. helo Anum.. selamat berhari Isnin :)

      Padam
  2. Sedapnya... makan pulak bersama aiskrim coklat tu Sue Bee :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hidangan pencuci mulut katanya..hehee..

      Padam
  3. dah terbayang kelazatannya tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi FW..mmg sedap sebab ada rasa kopi tu..

      Padam
  4. Balasan
    1. Hi, Normi..mmg sedap walau resepinya biasa2 saja

      Padam
  5. wah best tok...boleh pakey bfst ari minggu :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn..iya bok nya mkn eskrim awal pagi campur ngan puding roti..akaidai..hahahaa

      Padam
  6. nak try nak try..boleh ambik ea resepi nih

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi AQ..amik resepi tu..esok2 kalo menjadi, boleh share foto kat blog awak

      Padam
  7. nk masak pun hilang mood tak de air ni..

    tgok je lah sedapnya puding nga aiscream tu..
    buh dlm cone lah..x payah cuci mangkuk..he

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha!!..apa saja PB..janji boleh di telan gitu

      Padam
  8. Tak pernah try lagi SB...OKje ni bukan tak mo try tp kekadang budak budak ni kalau buat lain dari biasa....start le tak mo makan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg betul, OKje..anak2 ni lain skit..nampak pelik sikit kat mata dorang, mula la tak nak cuba mkn,kan..

      Padam
  9. kalau hati berkehendak mudah belaka kan..
    nampak sedap... kalua der tetamu senang nak hidangkan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hidang waktu baru keluar dari oven, lagi sedap..pekena lagi dengan aiskrim sejuk..

      Padam
  10. selalu buat yang kosong je..cuma tambah kismis dan coklat chip. Tapi yang ni Kopi pulak..mesti harum semerbak bau kopi bila keluar dari oven. Boleh dicuba ni untuk cari kelainan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat mencuba :) ..saja nak cari kelainan dlm resepi puding ni..nak bubuh choc emulco pon boleh

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih