Sayur cangkuk manis goreng telur



resepi sayur
lauk sayur cangkuk manis

Masakan sayur cangkuk manis mudah sangat nak buat.  Sue Bee tak buat masak lemak..kan berlemak2 bersantai di tepian badan ni nanti..hehee..Kalau takda Maggi cukup rasa, bubuh garam pon dah cukup.  Yang penting, jangan amalkan selalu makan cangkuk manis lebih lagi yang menghidap darah tinggi..

Seikat cangkuk manis – ambil daun dan pucuk, diramas halus
2 biji telur
2 ulas bawang putih – ditumbuk lumat
1-2 sudu teh Maggi Cukup Rasa
Minyak untuk menumis secukupnya

1.Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi.
2.Pecahkan telur dan kacau hingga separuh masak.
3.Masukkan daun cangkuk manis, gaul sebati lagi hingga layu sedikit. Campur sedikit air jika agak kering.
4.Perasakan dengan Maggi cukup rasa. Angkat dan hidangkan.

Tips untuk menghasilkan lauk sayur cangkuk manis yang sedap ialah cuci dulu, lepas tu daun nya haruslah diramas hancur , jus dari daun tu manis  dan jangan dibuang..sedap jika dijadikan kuah sayurnya.  Selain tu, jangan guna minyak lebihan gorengan..guna minyak yang belum penah digunakan untuk memasak sayur dan lebihkan sikit kuantitinya. Untuk rasa lebih lemak, guna telur lebih dari sebiji.  Masukkan sayur ketika telur masih kelihatan separuh masak (sentiasa dikacau bagi mengelakkan telur berbintil besar-besar dan kering)..
ngintuk sayur cangkuk manis