Telur ayam


cara simpan telur ayam
Telur ayam yang dah dibersihkan, lap kering pastu masukkan ke dalam peti sejuk

Salam sejahtera..ketemu lagi dalam blog skema yang berkongsi resepi masakan yang mudah dan tips mudah dari dapur Sue Bee.  Entry simple je hari ni..TELUR AYAM.. Ni nak tanya sikit..anda cuci tak telur ayam?..Jangan tak cuci, nak oiii.. Telur ayam segar memang tak bersih, ada salutan istimewanya kat situ. Walaupun beli dari supermarket 5 bintang..haruslah dicuci sebersihnya walaupun kita tak makan cangkerang telurnya.. (agaknya ada tak resepi guna cangkerang telur..koh!koh!koh!..sila muntah hijo..) Tengok langkah mudah Sue Bee cuci telur ayam yang baru dibeli pagi ni tadi..
Masukkan kesemuanya dalam singki..kalo nak tuang sekali gus, hati-hati okey..Nampak benar telur tu memang fresh sebab semuanya dok tengah menyelam sambil minum air. Sediakan kitchen towel..jangan guna span pencuci pinggan.. Pas tu boleh anda gosok perlahan kulit telur tu, buang apa yang patut.
telur ayam yang dah dimandikan tanpa sebarang sabun atau shampu

16 ulasan:

  1. morning SB....
    kmk kadang2 cuci, kadang2 sik hahaha mun simpan dlm peti ais wajib la cuci..lagi pun nang byk benda2 asing melekat rah telur manok ya.taik ayam contohnya hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Good morning sweetie..bha jum bekfas ngan telur rebus cicah kicap tong nam

      Padam
  2. Kalau nak syampookan pun boleh juga SB hahaha... ketawalah telur kalau mandikan dgn syampoo. Dah bersih senang dah nak guna.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Macam rawatan spa pulak dah kan kak..hahaa!!

      Padam
  3. Orang di rumah saya mmg kuat makan telur dari anak sampai ke hubby. Semua suka makan telur goreng mata lembu. Kalau beli mesti sepapan. Saya akan beli yang gred A..baru puas hati sebab bila digoreng ia besar. Saya akan basuh dulu telur sebelum simpan. Semua saya basuh dan masukkan dalam besen besar. Dah siap semua barulah simpan dalam peti ais. Yer la, telur tu kan keluar dari saluran najis ayam, cengkerang pun selalu ada najis ayam. Kalau tak basuh makanya kita pun makan najis ayam juga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. DP,..sama jugak cam SB..sebulan mau tidaknya 3 papan habis..telur gredA kalo foreng puas hati sbb besar..

      Padam
  4. Sue... kamek mo tanya : klu kita basuh telur dulu pastu simpan dlm peti ais tak cepat rosak kah???
    sebab skrg atie buat mcm ni : bila rasa mo makan telur baru basuh then masak...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sik rosak mun kitak cuci n simpan lam peti sejuk..mun engkah room temp dlm jangka masa panjang mudah gik nya rusak

      Padam
  5. saya mmg wajib cuci telur..sometimes ada taik ayam melekat lagi ..hihi kena bersih kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Siap bulu ayam pon lekat sama..hihi

      Padam
  6. mmg wajib cuci telur ayam.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harus diamalkan kebersihan nya tu:-)

      Padam
  7. akak selalu cuci telur Sue, walaupun nampak bersih apa lagi kalau ada nampak yg bukan2 tu kan heee geli lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. betul tu kak Noor..ada calitan istimewa nya kat situ walaupun kecik, haruslah di cuci jugak..ngeee!!..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih