bila blog minta cuti..kau adaaa?

Salam sejahtera..semenjak dua menjak ni tak da resepi masakan mudah yang keluar dari dapur tak berasap Sue Bee..Kenapa ehh? Sue Bee nak pencen awal dari blogging dah? Blog mintak cuti, berapa hari? Sue Bee belum approved lagi borang cuti nya tu..hahahaaa!!!..cakap macam betul sangat sangat la mintak cuti. Ni update blog pong guna hengpong sambil terguling-guling tak reti nak duduk elok2 .. Apa pun layan jugak foto buah letup ni dulu.  Sapa penah makan buah letup ni? zaman kecik2 Sue Bee dulu memang banyak buah letup ni tumbuh. Kalau dah masak, kaler dia kunen-kunen dan rasa manis.
siap ada baju sendiri lagi
ni masih muda..yang masak belum ada lagi

28 ulasan:

  1. Balasan
    1. kan anum..nostalgia sungguh bila tengok buah letup ni

      Padam
  2. saya panggil buah ni, buah letup-letup. Sebab bila tekan dia macam meletup. Rasanya masam-masam manis. Dulu kecik-kecik kalau pergi ke kebun selalu jumpa buah letup-letup ni, Sakarang dah tak pernah jumpa.

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedap kan buah letup letup ni DP.susah nak carik sekarang ni..duluan tumbuh liar kat tepi jalan..

      Padam
  3. Heee... SB nak tahu dulu masa kakak kecik pun kami menyusur tepi jalan cari buah ni. Kalau kuning tu kami terus masuk mulut tak cuci pun. Sihat aje.

    Budak sekarang kakak rasa bagi upah pun tak nak makan:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaa!!..betul tu Kak..kekadang masa jenjalan balik dari sekolah, boleh menyimpang lagi masuk belukar cari buah letup ni.Seingat SB dulu, tak penah pon cuci buah ni kalau jumpa..perut kebal sgt agaknya, tak penah sakit perut pun..

      Padam
  4. hahaha..blog pun perlu mintak cuti..
    rindu zaman biak dolok!suka kutip buah letup ya..k main masak2 kakya..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. SB kenek tok gik juak rasa miak walau umo dah tua..kehkehkeh..best men masak2, siap becarik tin sadin pakey masak..

      Padam
  5. lama tak tengok buah letup2 ni..
    salam kenal sue bee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal Anim..SB pun sama jugak dah lama tak tgk buah letup..dlm lebih 10 thn rasanya..

      Padam
  6. Blog pun minta cuti gak heheee...bg ajerlah annual leave hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. PG, blog je cuti, tuannya masih gak keluar masuk dapur,masak..hahaaa!!..annual leave blog pon dah habih dah ni..

      Padam
  7. aisk blog pun ada minta cuti kah?? hahaha..jangan lagh sue...hhihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. sik nya lamak cuti..ada lam 2-3 minggu,,wakakaakaaa..pinksan lok eh..

      Padam
  8. Balasan
    1. omai..tak pa MRC (generasi baru kot)....kenalkan inilah buah letup itu,ya..hihi..

      Padam
  9. jangan luluskan cuti tu.. nanti bersambung2 cuti dia. hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihii..RR..mmg betul tu..panjang cuti nya tu nanti

      Padam
  10. Salam..first time sebenarnye buah letup nie..;))))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal..ini lah buah letup letup..

      Padam
  11. Salam kenal jugak.. 1st time tahu pasal buah letup nie.. sedap ek? =D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap..masam manis..jarang jumpa buah ni dah..dulu zaman kecik2 thn 80-an,hari2 pegi petik tepi jalan

      Padam
  12. Ooohhh.. mengulit kenangan lah n3 nih.
    zura masa kecik2 dulu selalu jugak makan buah nih.
    main dengan arwah abang dalam semak sambil layan buat letup nih.. kami panggil buah bulu. rindunyeeee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mmg nostalgia buah ni bagi SB gak..seronok bila dikenang balik..

      Padam
  13. hai kak..dtg balas kunjungan n follow blog ni.. ;)
    first time tgk ni..sebelum ni xpenah dgr pun pasal buah letup ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Helo,dik..ni generasi baru la ni..buah letup jarang jumpa zaman sekarang..

      Padam
  14. betul la lama tak rasa buah ni...dah hampir terlupa akan buah tersebut...

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalo cam tu, Bitt mmg kenal lagi dengan si buah letup ni?..bila dah masak,kaler dia kekuningan, isinya manis2 dan berbiji hitam kecil.

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih