Tart Nenas Gulung

pineapple tart,jem nenas,tart nanas
Salam sejahtera para blogger dan pembaca sekalian alam. Belum habis lagi bab membesikut ni.  Kali ni kita share biskut tart nenas gulung.  Memang sedap..hari tu buat biskut nenas jugak tapi versi bulat-bulat. Tapi kali ni, Sue Bee guna acuan tart yang main paip-paip tu.  Agaknya lah ini kali terakhir daku buat tart nenas gulung ni.  Bukan tanda-tanda awal, okey..hahahaa!!!.. Daku jerak dah guna acuan paip-paip ni..sangat sakit tangan, tau..betul-betul menguji kesabaran. Tapi hasilnya, tak payah nak cakap. Ambik sebijik masuk dalam mulut, kan terdiam sekejap..hahaa!!...
biskut raya,tart buah
Perlu diingatkan, tart nenas yang menggunakan resepi kat bawah ni, sangat rapuh dan sedap.  Jadi kalau nak simpan tu, elok-elok lah pindahkan tart nenas gulung ni ke dalam bekas. Takut nanti kalau kasar sangat jari jemari tu, kan nanti pecah pulak tart nenas gulung ni. Lagi satu, tart nenas gulung ni anda tak perlu sapu kuning telur kat atasnya kerana bila masak, biskut ni dah sedia kuning keemasan kerana ada penggunaan tepung kastard.  Jum intai resepinya..

125gm mentega
60gm gula aising
1 biji kuning telur
100gm tepung gandum
100gm tepung kastard
30gm tepung jagung
sedikit esen vanila
Jem nenas kering (bentukkan bulat-bulat terlebih dahulu)

1. Ayak tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Ketepikan dulu.
2. Krim mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanila hingga putih dan kembang.
3. Masukkan tepung yang telah di ayak dan gaul sebati hingga menjadi doh.  Doh ni agak lembik jadi jangan tambah tepung lagi,ya..
4. Masukkan ke dalam acuan tart dan paipkan ke dalam loyang yang di alas dengan baking paper.
5. Letakkan inti jem nenas dan gulung.
6. Bakar pada suhu 120C selama 10-15 minit atau bergantung pada oven masing-masing.

Kek Coklat Keju Kukus
Saja nak tayang Kek Coklat Keju Kukus yang daku buat tempohari.  Entry lepas ni Sue Bee share resepinya,okey.  Resepi asal guna sukatan cawan, resepi yang Sue Bee buat guna versi gram..Yaaa amppunnn...jangan manazzz sebab daku jahanam kan resepi yang sedia ayu jelita...


14 ulasan:

  1. Balasan
    1. antara biskut popular kat Malaysia :)

      Padam
  2. Balasan
    1. kan Lieya..cuma bab nak buat tu agak leceh sikit

      Padam
  3. TART NENAS! sangat nyaman tok SB...mun raya dan CNY suka cari tart nenas mun bejarah ke rumah orang, tapi nya cepat lekat ditekak koh hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. iya mok sedia aik mati begelas mun mkn menda tok..kihkihkih!!..kekadang kan sik sedar mun bejarah iya, bercarik biskut tok lam bekas..ehh??..sik da ka orang molah biskut nenas?..(hahaa!!..burok perangey)..

      Padam
  4. saya sangat suka makan tart nanas, boleh order tak sue bee :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat petang., Ann..ni tuk mkn sendiri saja..

      Padam
  5. OKje suka makan kuih tart ni SB...tp tak pernah try buat.....nanti mcm teringin nak trylah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. selamat mencuba OKje..try buat sebab ni dohnya tak banyak,kejap je dah habis prosesnya..

      Padam
  6. sedap..mmg peberet akk ni..cuma akk x masukkan tepung jagung..sbb terlalu rapuh...cpt jadi habuk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. gitu..jadi kalau tak x nak rapuh boleh la kita abaikan tepung jagung,..

      Padam
  7. sedapnya tat nenas...dulu2 mak selalu buat..skrg mak dah tak larat dah tak buat dah...saya rajin makan jer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. penat gak sebenar mem"paip" doh ni DP..SB bila part makan2 tu, kejap je dah habis..hihi

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih