Chicken Pie

Salam sejahtera para blogger dan pembaca sekalian alam. Hari ni Sue Bee nak share Pie Ayam atau omputeh cakap chicken pie.  Pie laa sangat-sangat (kamek pakey acuan tart,bha..sik sama kah?..hehee) ..ada resepi elok sikit, tapi bila daku yang buat, habis namjahanam dibuatnya.  Ye lah kan, terlebih kreatif tek kunun..perasan ko lebih..hahaa!!..Bukan apa sebenarnya, bila Sue Bee belek resepi yang memang benar-benar bergelar chicken pie tu,..garu kepala kejap. Last-last, tak payah nak fenin kan kepala yang memang sedia dah berserabut..Guna saja apa bahan yang ada kat dapur tu..
pie
Sangat elok kejadiannya tu..walaupun sekadar resepi  biasa.  Untuk kulitnya, Sue Bee guna resepi yang penah dipaparkan sebelum ini. KLIK SINI,DIK.. Nak tengok yang lebih elok lagi, ADA KAT SINI.. Terima kasih..
Untuk intinya, Sue Bee guna kentang sebijik, hirisan daging ayam, pes kari sikit dan Maggi cukup rasa.  Tu saja bahannya.. Goreng/masak hingga kentang dan isi ayam tu lembut, pastu boleh dilenyek sikit-sikit. Kepedasan kari bergantung pada citarasa memasing.  Isikan acuan tart/pie dengan doh, cucuk permukaan dengan garpu dan isikan inti kat dalam.
Aahhaaa..lebih kurang cenggini la..Bila dah letak inti, canai sikit doh tu kendian tutup atasnya dan cucuk lagi permukaannya supaya haba boleh keluar dengan senang hati tanpa perlu mengembungkan pie comel tu..  Bakar pada suhu yang sesuai mengikut ketuhar masing-masing, guna api gril atas dan  bawah,okey..
Ni la chicken pie recipe yang pertama daku buat. Tak sangka gak menjadi sungguh dan memang enak.  Untuk pengetahuan anda, chicken pie yang dah masak tu boleh di simpan dalam freezer. Bila nak makan, panaskan guna microwave oven sebentar.
Dah masak, boleh lah dimakan bersama secawan kopi..Nang nyaman tok..torang mun sik coba, meli jak di bakeri nun....hihihiii!!!..Sekian.




16 ulasan:

  1. wahh rajinnyer mak sue tuu., ehHHee

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. eheemmm...angin rajin seluruh badan melanda, CH..hahaa!!

      Padam
  3. Balasan
    1. mmg sedap,Bunda. lebih lagi kalo baru kluar dri oven

      Padam
  4. Lama tak bertandang ke dapur SB. Terliur tengok pie tu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pie simple je tu Farrah..leh cuba buat satu nanti

      Padam
  5. Balasan
    1. resepi simple tu ZA..awak lagi terer masak..

      Padam
  6. sedapppnya..lapar kamek nengok tok.. adui!.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. ooppsss..Atie..sabar yo..hahaa..

      Padam
  7. Sik cakap sedap pun dah tau pasti nyaman hehe.....untung le anak dan suami dpt bini rajin cenggitu

    BalasPadam
    Balasan
    1. iboh madah..nangga foto leh terliur..ooppsss..btw, tq Okje..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih