Fresh Baulu telur

Salam sejahtera. Kuih klasik katanya tapi guna paper cup. Gitulah nasib bila acuan tembaga baulu telur tak da dalam simpanan. Daku tak beli lagi la maksudnya tuh.. Sini cedok resepi baulu telur fresh dari dalam ketuhar masuk ke dalam mulut..
cara buat baulu telur,fresh boulu

150gm gula halus
200gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
3 sudu makan minyak masak
# tepung dan baking powder diayak terlebih dahulu
1.Pukul telur dan gula pada kelajian tinggi selama 10 minit.
2.Masukkan esen vanila, tepung sedikit demi sedikit sambil terus dipukul sederhana.
3.Masukkan minyak masak dan pukul rata.
4.Sediakan acuan petitin, lapik dengan paper cup. Sudukan hingga separuh sukatan paper cup.
5.Bakar pada suhu bersesuaian, grill atas bawah hingga kekuningan.
Dah siap!!..

16 ulasan:

  1. waduhhh SB..kamek paling suka makan kueh baulu ni..cecah air teh kosong.... sedapppp tokk :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tauk sik hal Atie.mmg nyaman cicah ngan aik teh

      Padam
  2. okayh, dh save dh resepi..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq dik.harus la cuba buat kuih klasik ni,ya..

      Padam
  3. sedap tok...tapi mok stenby aik la...mudah sekat digeru hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aok eh.iboh besar2 mok ditelan..ampe juak lapar sik sempat dikunyah..wakakaaaa!!

      Padam
  4. Kakak teringat masa kecik-kecik dulu baulu inilah yg mesti ada atas meja kalau hari raya SB. Tapi guna mould yg bunga-bunga atau ikan tu. Sekarang dah canggih SB guna paper cup aje kan.. cantik gebus sedap masih kekalkan tradisi rasanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan, kak..guna paper cup moist kuih tu mmg ada.kalo guna mould boulu,rangup nya lagi sedap. SB blum penah pakai mould bunga pecah lapan.tu lagiiii cantik!!

      Padam
  5. Wah sedapnya SB.. nak save lah resepi ni.. bila ada masa boleh Cuba.. cicah dgn kopi O pun nyaman SB ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi,CH..tq dan harus lah dicuba resepi tu.mmg sedap untuk hidangan petang

      Padam
  6. Kalau suruh SA buat ni sure x jadi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak mengapa SA..daku kalau tak menjadi hasilnya,kita men tunjuk.. :-)

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih