Pucuk paku masak belacan

Salam sejahtera. Mungkin ramai yang kenal sangat dengan sayur paku.. (ayat sesat). Selalu bila check resepi, malar jak temu sayur paku masak lemak. Tapi masakan daku ni mudah sesangat..masak belacan saja. Tak perlu kan perahan santan dari sebiji kelapa..hihihiii!!!
Kalau ada sos ikan @ nampla kat dapur, boleh renjis setitik dua tiga atas hidangan sayur pucuk paku masak belacan. Lagi sedap.. Jadi, untuk masakan ni anda cuma perlu bawang putih, belacan dan sedikit cili. Tumiskan hingga naik bau. Kemudian bolehlah masukkan pucuk paku tadi. Pucuk paku yang terkurang masak berlendir dan keras. Jadi tempoh memasak pucuk paku ni agak lama dan bergantung pada api dapur yang digunakan. Kalau api besar masa memasak tu tak lama..buat macam yang kat dapur restoren seafood..hihi.... Api menjulang masuk dalam kuali..hihi!!..ada berani tak?.. Sik aku mauk weyyy!!.. Sekian.

8 ulasan:

  1. Sedapnya, SB! Pagi2 dah terliur saya dibuatnya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hi FMF.. kalau sayur masak belacan,mmg terliur..belum lagi hidu bau lauk tu..

      Padam
  2. Dah lama CH tak makan pucuk paku.. sekarang ni pun susah nak dapat pucuk paku ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. gitu CH.. kat tempat SB ni senang nak jumpa..banyak terjual, fresh baru petik lagi tu

      Padam
  3. Tumis kering campur udang kering dan cili padi pun sedap ... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waduh waduh..lagi letak extra cili dan udang kering, mau tidak nya bertambah nasik..

      Padam
  4. Saya suka pucuk paku tapi saya ada alahan pada belacan (udang.)

    BalasPadam
  5. Sy suka kalau pucuk paku ni dimasak sambal kering..fun kena dengan nasi pan as mmg meletop.huhu

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih