Sambal Udang dan Petai mudah

Salam sejahtera. Ni nak share cara daku buat sambal udang dan petai paling senang. Cuma satu permintaan daku..usah dicari udang dalam sambal udang dan petai kali ni..TAKDAAA..hihiii..kenapa?..Tengok sendiri satu-satu,okey..Daku guna sambal udang dalam tin..lalalalaaaa..!! Tak payah turun ke laut tangkap udang..tangkap udang dalam tin kat supermarket pon okey..kihkihkih!!..
Petai baik untuk kesihatan  walaupun bauan nya agak kuat

Bawang besar, bawang putih dan petai..potong kecik2 biar nampak banyak dan senang nak kunyah

Sambal udang dalam tin yang daku maksudkan..nak tambah udang fresh pon okey
Dah sediakan semua bahannya tu..apalagi, tumis bawang putih tumbuk dan bawang besar, masukkan sambal udang dan petai sekali gus. Kacau kacau, masak selama 3-4 minit pastu boleh lah di angkat dan hidangkan bersama nasi panas.  Kalau ikutkan anak tekak daku, garam, gula atau bahan perasa lain tak perlu ditambah sebab semua tu dah ada dalam sambal udang. Tapi terpulang pada cita rasa memasing jugak lah..Sekian.

14 ulasan:

  1. Balasan
    1. kan, CH..jimat masa tak payah nak kopek kulit udang..hihi

      Padam
  2. senang, bukak tin curah terus..hihii

    BalasPadam
    Balasan
    1. tau takpa, Zee..tu la yang kita nak..kerja memasak mudah

      Padam
  3. aduh sue.sedappnya.. teringat kamek masak kan sambal petai utk en suami..dia tak makan sgt..katanya sik sedap..hahaha.. kenak belajar dgn sue ni..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. try n error.. tapi kena tengok sambal udang tin jugak..brand yeos lah yang tersedap. dalam foto ni SB guna brand Wees..okey gak rasa dia

      Padam
  4. Mmg x nampak udang .kena masukkan extra la erk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah jadi udang hancur, SA..nak tambah yg fresh pon boleh..lagi sedap

      Padam
  5. singgah sini..jamu mata ... :-)) salam kenal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam kenal,IA.. SB nak cari sambal ketam dlm tin lak pas ni..hehee!.

      Padam
  6. Sedapnyaaaaa..terus lapoorrr perut nie..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adehh..power gak foto sambal yg takda udang ni..hihiii!!..

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih