Cucur Udang Kering rangup dan sedap

Salam sejahtera.. belum habis lagi bab goreng menggoreng cucuq. Kali ni daku buat cucur udang kering. Udang fresh mahal, dik non. Sekilo mau tidaknya cecah RM18. Boleh dikira berapa ekor saja dalam sekilo tu. Jadi untuk alternatif lain, daku guna udang kering. Tak perlu banyak guna, dalam setengah cawan atau kurang itu sudah mencukupi. Tapi udang kering ni kena kisar halus halus baru bubuh dalam adunan tepung. Untuk resepinya, KLIK SINI . Abaikan pisang tu dan gantikan dengan udang kering. Nak rasa lebih manis, jangan campur gula, tapi tambahkan hirisan dadu bawang besar.. Sedap cicah dengan sos cili Thai. Sekian.

24 ulasan:

  1. Balasan
    1. Sedao mkn panas2 dengan secawan kopi

      Padam
  2. tak pernah buat cekodok udang kering..biasanya buat pakai udang geragau..
    :-))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu lagi sedap,yan.tak payah kisar. Kalo kat swak, kami gelar geragau tu bubuk.

      Padam
  3. cekodok udang kering ni sgt sedap ..kalau rajin ditambah jagung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan PI.. boleh dipelbagaikan ramuan ni. Nak rasa jagung manis yg sedap boleh guna dari brand Ligo

      Padam
  4. sedapnya buat minum petang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat ptg,nohas. Jum la buat kopi :)

      Padam
  5. Arghhh.... you buat I telan air liur la...

    tapi kalau tukar udang kering kepada ikan bilis... feveret I la tu....

    sepinggan besar tu sekali hadap jer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheee..ganehhnya makan,sepinggan besar sekali hadap..mmg sedap kalo tukar ngan ikan bilis. Biasanya SB akan goreng hungga rangup ikanbilis lepas tu baru letak dlm adunan

      Padam
  6. Saya pernah buat cekodok camni SB kadang2 tambahkan dgn ikan bilis sikit....sedap makan panas2 dgn air kopi depan tv :') nangis sedapnye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nangis gembira sbb sedap sesangat..sobsob..Mal, SB tak dpt masuk blog Mal melalui G+..kenapa ya?

      Padam
    2. tak pulak saya tahu kenapa SB....tapi takpe la yg penting saya masih bole tengok blog SB kang terlepas resepi2 sedap rugi le saya....kikiki

      Padam
    3. Kna google duluan lah kali mcm ni..takpa,SB try nnt

      Padam
  7. Memanglah sedap ni apa lagi cecah dgn sos buat sendiri:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul kak..sos buat pedas2 ikut citarasa tekak memasing

      Padam
  8. fuhh ni memang sedap ni..kena panas2 cicah sos..mabeles! cuma klu udang fresh sy lagi suka.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yoooo yang tak mabeles tu harga udang fresh PK..tapi mmg la lagi sedap dr udang kering

      Padam
  9. Dah jemu ketupat rendang dan biskut raya...tukar dengan cucuq pulak kan...sedap jugak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gitulah KN..yg simple saja pon sedap juga

      Padam
  10. Terus rasa nak buat la balik kerja nanti..bleh bawak pi opis jugak kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Try buat sikit,SA. Boleh post kat blog pasni

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih