Tips cucur pisang rangup

baking powder,tepung gandum
Hi, salam sejahtera. Lama tidak bersiaran, agak kekok untuk menaip entry pagi-pagi. Kalau dulu-dulu, cepat je jari menaip, ilham melimpah keluar dari lubang telinga banyak sesangat. Kini agak payah.. agaknya faktor usia kot?.
Okey tak mo cakap banyak. Sini I nak kongsi tips macamana nak buat cucur pisang rangup macam yang makcik-makcik jual kat gerai atau tepi jalan. Dah tak payah nak beli tepung salutan dalam kotak, ya dik. Mudah saja. Untuk setiap 200 gram tepung gandum, anda perlu masukkan 2 sudu makan baking powder. Untuk hasil yang lebih rangup, di syorkan pada anda untuk guna dari jenama Royal Baking Powder..jenama klasik ya dik non..hahaaa!!.. Cik Ah Kak ni jugak yang gemar guna jenama Royal Baking Powder. Tak penah tengok camna rupanya?.. Google "ROYAL BAKING POWDER". Sekian.

14 ulasan:

  1. sarapan pisang goreng rangup pagi ni sedap juga kan.
    Akak nak try juga guna baking podwer bila goreng pisang...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi kak SI.. cuba jangan tak cuba. lagi sedap kalo makan panas-panas

      Padam
  2. Alaaa yg dalam tin merah/putih tu hihi... kakak pun guna ini juga SB:)
    Pisang goreng kalau rangup memang sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi kak Zakie.. tu memang jenama klasik. SB kenal ngan benda ni sejak umur 5 tahun lagi. Ni baking powder paling terbaik penah SB jumpa

      Padam
  3. oooo guna baking powder ekk.. tq for the tips! nak try jugakk :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. HI, Lia.. Kita share tips yang elok punya..haruslah di cuba ya..

      Padam
  4. Sedapnya su bee..
    Kalau rangup lagi lah..
    Nak cuba nanti tips Su bee ni :)

    BalasPadam
  5. waduh...waduh...waduh...lama banar ko menghilang Suebee...mana kau sudah pigi...hahaha...rindu wei kite kat SB...amacam sekarang? harap2 Sb sehat2 sejahtera...last n3 pasal buah jambu ke hape kan...pasni sila2 la rajin up n3 ye lama dah tak tengok gambo2 kek2 lapis yg sedap kekabom tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Helo Mal.. baru timbul la ni. Banyak jugak entry Mal yg SB tak ikuti lama ni. Ingatkan Mal dah lupak kat kita..hehee..btw,tq sbb jenguk cucuoq pisang SB

      Padam
  6. Salam~~
    Ky pulak suka yg lembut/lembik.tak kira cekodok bilis ke..pisang ke.faktor usia laani..bilangan gigi dah berkurang..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi,kakyon. Gitu lah kan, citarasa pisang goreng mmg tak sama setiap orang. Btw, selamat berhujung minggu.

      Padam
  7. ROYAL BAKING POWDER MMG TERKENAL JENAMANYA TU...BOLEH DICUBA NI..

    BalasPadam
    Balasan
    1. HI PI.. Jenama baking powder klasik sungguh tu.

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih