Kuih Kegemaran Sepanjang Zaman

Salam sejahtera. Donat..kuih klasik kegemaran SB sepanjang zaman. Dari masa bergelar remaja purba hingga la jadi mak budak purba ni, donat jugak jadi pilihan. Tapi memilih jugak la, bila donat yang dihasilkan keras kejung, baling kat dinding pon, simen boleh pecah, tu bukan donat pilihan hati SB. Sepanjang mendonat sorang-sorang kat dapur ni, hasil donat memang terbaik, gebus gebasss,..setakat buat untuk makan sendiri pon. Hahahaaa!!.. Tahun-tahun lepas agak banyak jugak SB mendonat sebab tempahan dari orang. Tahun ni SB senyap sikit kalau pasal mendonat. Pencen mendonat..
Yang bulat-bulat atas tu, kesnya sebab tak mo uli doh banyak kali.. dasar pemalas ke apa? Hihiiii.. abaikan kemalasan yang terserlah dalam blog SB. Jimat masa, dik!!.. Terap-terap, simpan tepi 5-10 minit pastu goreng. Dah pon siap!!.. Sekian dan selamat mendonat.

18 ulasan:

  1. Hahahhaha CH pun suka..
    Tapi belum pernah buat sendiri SB..
    Asyik beli ajer..
    Nanti nak cubalah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi CH..nak buat kena amik masa jugak sbb tunggu donat tu kembang molek baru digoreng

      Padam
  2. Anak2 sy pun suka makan donut yg jenis bulat2 cmni.senang SB tak payah nk buat lubang kt tgh.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau guna cookie cutter bulat pon boleh gak, PK.

      Padam
  3. DONAT GEBUS GEBAS DUA TIGA KETUL BARU KENYANG SUE..HEH..HEH..

    BalasPadam
    Balasan
    1. HI, Kak PI.. dua tiga ketul bite size tak cukup untuk SB.. Kalau saiz standard mcm yg biasa terjual tu, mau tak nya 5 ketul baru ngam..hihihiii

      Padam
  4. favourite ni donut biasa...

    yg ada glaze, chocolate, kurang suka..Dunkin donut, big apple, J.co, krispy kreme..mahal giler..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aaa..ahh Nohas.. memang citarasa kita sama. Glaze mcm2, anak2 saja yang suka makan. Nak beli kat ada brand sikit, mcm tak berbaloi pulak,kan

      Padam
  5. sueee...peberet ni Donut...masa pregnant Pae hari2 makan donut..ahaha
    dok kumpul banyak resepi donut..buat nya belum pernah..ahaha :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, Atie..ko bok timbul sitok..hahaaa!!..share resepi nok lain iya lok, sak kamek molah seketul dua..

      Padam
  6. Rajinnya SB mendonat..nk buat tu lama jgk nk kn tggu kembang bagai..nk makan sattttt jer anak³ serbu setel hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. hangin rajin seluruh tulang, PG. kejap gi bila M melanda, nak mendonat pon mimpi je..hahaa

      Padam
  7. macam nak minta je yg molat tu Sue supaya mudah menolan
    tapi confem dah licin ni
    baliklah dulu dengan hampa nya :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi kak Noor..licin lama dah donat tuh kak. Tinggal gambar saja untuk kenang kenangan

      Padam
  8. teringin lak nak mkn donut gebu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi NS.. donat gebu gebas memang idaman setiap peminatnya..

      Padam
  9. Tengok donat teringin pulak nak buat SB...mak ni lama dah tak mendonat rasanya...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dunkin donat..pon sedap OKje..pilih glaze apa-apa berkenan kat hati.

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih