Topping Kek Cawan

Salam sejahtera. Entry makan-makan tertunggak sebab nak tunjuk gambar cuti-cuti sebelum ni. Ni tengok topping kek cawan kaler pink pulak tu. SB buat kek cawan ni bulan lepas, baru hari ni nak tayang. Untuk topping kali ni, hakak baru jugak belajar nak guna fresh cream. Sedapnya ya amppunn.. tertunai gak hajat nak menternak lemak untuk bekalan tahun 2017..kuikuikuii!!! gelak sambil lap aikmata.
Nampak tak kecomotan nya kat situ?. Cik hakak remaja purba baru belajar, dik..haahaaa!!.. Takda benda sempurna kalau tak selalu praktis, betul tak?. Kalau setakat untuk selera anak tekak SB sendiri, topping comot ke tak, janji sedap dan boleh telan. Perkara baru cik hakak pelajari bila nak pukul fresh cream ni.. utensil yang kita nak guna sebaiknya letak dalam peti ais, seperti pemutar (stainless steel) yang boleh cabut dari mixer tu dan bekas untuk memukul fresh cream. Bekas kena bebas minyak dan dalam keadaan sejuk supaya fresh cream cepat kental dan teksturnya cantik terbentuk bila di paip nanti. Untuk menghasilkan warna lebih cantik, seeloknya sediakan fresh cream sehari awal sebelum digunakan. Bila fresh cream dah kental, masukkan warna, gaul sebati dan simpan dalam bekas tertutup kemudian letak dalam peti sejuk.
Contoh warna pada fresh cream yang telah disediakan pada hari sebelumnya. Warna agak matang, terang dan lebih cantik berbanding dengan foto sebelum ini.  Nampak tak perbezaan nya tu?. Try and error, itu sudah pasti berlaku dalam dunia memasak..cheewaahh!. Sekian.

17 ulasan:

  1. alahai..terliurnya..dah la puasa ni..hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oppss.. terbaca pulak entri makan2 pulak tu..

      Padam
  2. Tetap nampak menyelerakan, SB :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq FMF..janji dapat layan tekak

      Padam
  3. Sedapnya..telan air liur..fresh cream memang sedap.nyum

    BalasPadam
    Balasan
    1. colek sikit kat tepi bekas tu..hahahaa..

      Padam
  4. Sedapnya..telan air liur..fresh cream memang sedap.nyum

    BalasPadam
  5. comot2 pun pasti sedap Suee... lapar nengok tu...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi Atie..bok timbul gi ko...hahaa!! tau tak pa

      Padam
  6. Balasan
    1. Sedap, paling penting topping tu untuk penambah solekan cupcakes

      Padam
  7. Lagi terang warna digunakan lagi menarik:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu kak Zakie.. bebudak lagi suka..

      Padam
  8. amboi SB dah pasang azam 2017 nampaknya tu.
    Ye lah, nampak lagi cantik bila warna creamnya terang dan pekat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yupp.. azam nak ternak lemak tu. :) ..hihihiii

      Padam
  9. Betul tu practice make perfect gitu....
    Oklah jugak tu SB remaja purba yg mahu belajar, okje ni...remaja purba kilauan satu hape pun tak tau hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah nama remaja purba, comot macam mana pon, tetap gak SB telan..hahaaa!!

      Padam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih