Bila SB main-main ngan resepi, ni la hasilnya..

macam belacan pon ada..
Tak elok awak main-main ngan resepi derhaka ,tau.. Kalau hasil dari main-main resepi tu, tersangat sedap, apa salahnya?.. Tapi kalau akhirnya kena derma tak ikhlas kat cik tong, jawap la sendiri.  Bukan nak tunjuk pandai ,  tapikan dalam bidang masakan ni, apa salahnya kita memain sikit. Jangan seyes sangat, tak elok untuk kesihatan.  Ni cik ahkak nak share resepi memain tapi menjadi jugak akhirnya. Alkisah, nak buat Kek Lapis Coklat Cheese katanya.. tapi cheese tak da dalam stok. Sedeyyyy!!.. Jadi bahan pun kureng, cik ahkak buat saja la mana yang ada, saja tak da keja ko eekkk!!..

2 biji telur gred A
200gm gula halus
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
120ml air panas
130ml susu cair
120ml minyak jagung
170gm tepung gandum
3 sudu makan serbuk koko
 
Pukul telur + gula sampai kembang, bubuh esen vanila + garam sikit, masuk susu cair dan minyak, gaul sebati.  Lepas tu kaup balikkan tepung dan serbuk coklat yang dah diayak. Gaul lagi sampai rata tak berbintil. Masukkan air panas, putar kejap. Dah pon siap adunan. Masukkan dalam loyang kecik 6inchi atau kecik lagi (adunan tak banyak). Kukus selama sejam gitu.  Taaadaaa... dah siap kek coklat main-main ngan resepi. Honestly, kek coklat adaptasi dari kek lapis coklat cheese ni memang sedap, moist dan kaya rasa koko. Nampak tak bahan-bahan yang digunakan, agak simple dan senang saja. Sekian dan selamat main-main ngan resepi.




13 ulasan:

  1. wee,,mtk skit..nmpak sdap tu..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kek coklat kukus biasa tu, NN. Sedap dan simple

      Padam
  2. RAJIN MAIN2 DGN RESEPI HASILNYA MENGENYANGKAN SUE

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yupp, kak PI..cepat habis sebab kecik je kek tu :)

      Padam
  3. hahaha..belacan pun boleh..masuk mulut tak ingat dah rupa dia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaaaa!!.. gitulah sudahnya kalau memain dengan resepi

      Padam
  4. Rajinnya bereksperimen dengan resepi.:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau tak pa RR..isi masa lapang

      Padam
  5. Klu main2 resepi derhaka camni sy expert dah.hehehe..

    Kek coklat ni walau nmpk macam bengkang tetap sedap kan

    BalasPadam
  6. Klu main2 resepi derhaka camni sy expert dah.hehehe..

    Kek coklat ni walau nmpk macam bengkang tetap sedap kan

    BalasPadam
  7. Kalau dah tangan tu mmg terer masak, menjadik ajelah walau campur apa pun....belacan pun belacanlah janji sedap hihi

    BalasPadam
  8. Kalau dah tangan tu mmg terer masak, menjadik ajelah walau campur apa pun....belacan pun belacanlah janji sedap hihi

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih