Umai Obor-Obor

Salam sejahtera.  Cik ahkak tayang gambar umai obor-obor kali ni.  Skill amik foto agak ke laut, alaaa kamera compact je pon, nak buat buat aksi lebih lebih tak kemana..hahahaa!!..  Obor-obor ni sedap kalau buat umai cuma kemasinannya tu ya amppunn!!.  Pesan cik ahkak, cuci lah banyak kali selepas dipotong kecil obor-obor tu. Tak pasal kang nanti kena hypertension, kan haru.  Rezeki cik ahkak murah, obor-obor ni SIL kasi free.  Seronok lompat-lompat kanak-kanak riang jap  cik ahkak sebab ni memang all time favorite.  Makaseh ye awak, esok-esok boleh kasi banyak lagi..hambooiii!!.. Untuk resepi asas umai, boleh dicuba seperti yang cik ahkak buat ni.

100gm obor-obor (dipotong kecil dan cuci byk kali, buang rasa masin)
Setengah labu bawang besar (hiris nipis)
2 ulas bawang merah (hiris nipis jugak)
4 biji cili (tumbuk halus)
Air perahan limau

Gaul semua bahan tu dan perasakan sikit-sikit ikut kesesuaian anak tekak sendiri..nak pedas ke, masam lebih ke, masin lagi atau secukupnya terpulanglah.  Umai obor-obor ni lagi sedap kalau disejukkan dalam esbok sebelum di makan bersama nasi dan lauk lain.

Abaikan rupa penkek yang cik ahkak buat tu.  Sekeping tu rasanya tak cukup, tambah lagi 2-3 keping dah kenyang sampai esok pagi..hahaaa!!!.  Nak resepi, gi jenguk KAT SINI . Sekian.



27 ulasan:

  1. SEDAP NAMPAK UMAI OBOR-OBOR TU...BELUM PERNAH RASA LAGI.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi kak PI..jellyfish biasa tu..ala ala sushi giitu

      Padam
  2. Kakak teringin nak ramai umai obor-obor tau SB
    Kalau di sabah/saraak memang femes dan lebih fresh kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Umai mcm ni kira famous gak kat Sarawak,kak Zakie. Sentiasa ada terjual kat wet market @ supermarket.

      Padam
  3. Baru tau obor2 boleh makan...sedap ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jellyfish aka obor obor yg dah dalam proses pembersihan mmg selamat dimakan

      Padam
  4. Tentu sedap kan...Akak umai ikan pun tak pernah makan lagi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ooo, kak SI blum penah cuba lagi ya?. Umai obor obor ni kurang bau daripada umai ikan. Tapi persamaannya, 'dorang' ni akan masak kerana asid limau..

      Padam
  5. sik pernah makan umai obor-obo ni sue..sini banyak... hihi
    penkek sukaaaa... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nyaman iya bha..rasa pedas,masam, masin..krupkrapkrupkrap lagi..

      Padam
  6. umai ni, makannya secara mentah ya SB. Kalau akak, tak tahulah boleh diterima anak tekak ke tidak sebab belum pernah mencuba! lagipun, tak ada menu ini di Perak...

    kalau penkek tu, haruslah akak suka, hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpa,kak KB. Obor-obor ni rangup teksturnya. Ni mmg suka mkn penkek ekk?..hihi

      Padam
  7. Tk reti lah nk makan obor2 ni Sue
    Sedap kee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rangup, masam pedas masin gitu, kak Noor..

      Padam
  8. wow. sedapnya sis :D byk resepi dan makanan2 menarik :) btw saya follow sini. salam kenal sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi NW. Makaseh banyak-banyak, sudi follow blog SB ni. Salam kenal :)

      Padam
  9. Hi SB..obor2 pun buleh buat umai ya...saya ni tau nama jer umai tu..yg ikan/udang pun lom pernah makan lagi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala-ala sushi jugak la ni, PG cuma versi Sarawak..

      Padam
  10. tak pernah lg makan obor2, rasa mcm sotong kot..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi, Nohas.. sotong vs jellyfish,.sotong ni bau dia lebih hanyir dari jellyfish. Jellyfish sebenarnya tasteless..percayalah :)

      Padam
  11. Pernah juga rasa umai ni....tp dah lama sangatlah.... Sudah lupa pun rasa dia mcm mana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tasteless tu,Okje..bawang limau bagai tu yg bagi rasa..

      Padam
  12. Tak pernah lagi merasa makan obor-obor. Inilah first time dengarnya, SB.

    BalasPadam
    Balasan
    1. MD, obor-obor tasteless..hihi..cuma rangup gitu..

      Padam
  13. Saya peminat setia umai obor.. baru beli smlm kat pasar basah sri aman.. nie tgh nak buat.. tp lain skit caranya laa.. stipa ramadan majoriti peniaga bazaar yg jual lauk pauk tu mesti ada jual umai obor2/udang..

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih