Terung bulat yang masam..

Salam sejahtera.  Terung bulat yang cik ahkak maksudkan ialah terung Dayak/Iban di kalangan Sarawakian.  Jangan tanya cik ahkak kenapa nama terung ni unik.. Heheheee!!! Sangat sedap kalau campur ayam/ikan/daging buat sup. Nak buat lain dari yang lain katanya,  cik ahkak buat sambal belacan pastu goreng bersama sedikit minyak dan hirisan terung yang telah dibuang kulit dan bijinya.  Terung Dayak/Iban ni mahal dik oii.. Sebijik besar penumbuk kecik cik ahkak, harga dalam RM3-4 gitu.  Sambal terung Dayak/Iban ni sedap jika tambah cili padi kasi pedas kawkaw,. Terung bulat ni rasanya masam gitu.. Ngamm buat sambal dan bertambah nasik sejemput cik ahkak.Sekian.

4 ulasan:

  1. Cuba tanam terung ni tak menjadi pula tangan saya..... huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanaman ni mudah diserang kulat. Tu sbb kos menanam terung ni agak mkn belanja

      Padam
  2. Nak try tapi kat semenanjung tak ada kot terung ini.

    BalasPadam

tinggalkan komen anda kat sini..terima kasih