Plain White Loaf

Salam sejahtera.  Kejap timbul kejap tenggelam.  Blogger suam suam kuku nak share resepi white plain loaf aka bread kosong.  Simpan resepi dalam blog buat kenang kenangan.. Hahaaa.. Ya lah tu.
Breadmaker yang sebelum ni cuti panjang.  Semenjak jumpa resepi bread kosong yang paling mudah,  tugas menguli  bermula lagi.

375gm hi protien flour
30gm gula
3/4 sudu teh garam halus
20gm shortening
1 sudu teh yis kering
240gm susu kotak full cream
1 sudu teh bread improver
1 sudu makan dough softener

Letakkan susu,  shortening,  dough softener dan di ikuti dengan bahan kering yang lain ke dalam bread pan.  Tekan mode "DOUGH" dan tunggu hingga putaran dough lengkap sebelum di keluarkan dari bread pan.  Tumbuk doh sebentar dan timbang seberat 315gm. Bentukkan dan masukkan ke dalam loyang bread tertutup. Biarkan doh kembang hingga memenuhi loyang.   Panaskan oven seketika pada suhu 120C, bakar doh tadi selama 40 minit api grill bawah. 
Geram tak geram tengok tekstur plain white loaf ni.. Hihiii.. Sekian.